MONITOR CULTURAL * on-line

►Lucian Marina (Serbia)

„SCRISORI DE LA ROMANII DE VEST ” -o rubrica de Lucian Marina(Serbia)

________________

CASTELUL ORBILOR 

Duminică, 14 februarie 2009, românii din Novi Sad au avut revelaţia de a vedea cum se face teatru serios. Teatrul (Profesionist) Românesc din Voivodina – Serbia, cu sediul la Vârşeţ, de data aceasta la Novi Sad, în ,,Atena Sârbească” a prezentat spectacolul cu piesa ,,Castelul orbilor” în regia lui Bogdan-Cristian Drăgan.

Cea de a unsprezecea premieră a Teatrului Românesc din Voivodina a avut loc la Vârşeţ, 21 decembrie 2008 iar, la reprezentaţia de la Novi Sad, trupa amintită coordonată de Petru Cârdu, a prezentat starea de laborator a unui spectacol după textele lui Gellu Naum. Încercând să ofere un răspuns, membrii trupei de teatru amintit au prezentat un ,,spectacol mozaical care frizează suprarealimsul şi absurdul, expresivitatea involuntară”, acesta fiind, după cum a menţionat Petru Cârdu, un spectacol bazat pe texte din ,,Malul albastru”, ,,Castelul orbilor”, ,,Zenobia”.

 Demn de menţionat şi faptul că, spectacolul lui Bogdan-Cristian Drăgan a propus o plonjare în adâncurile subconştientului dar, în acelaşi timp, şi o înserare într-o proiecţie de filme pe durata desfăşurării sale.

Petru Cârdu, cunoscutul poet, traducător şi editor român din Serbia, de data aceasta în calitate de preşedinte al Consiliului Artistic al Teatrului (Profesionist) Românesc din Voivodina a declarat că, filmele sunt concepute într-o însolită cheie suprarealistă cu inserţii din Buňuel (,,Câinele andaluz”) şi cu scurte citate din romanul ,,Însinguratul” de Eugène Ionesco şi din ,,Procesul” lui Franz Kafka.

Evident, un teatru serios se face cu actori mari, cu public receptiv, care ştie să asculte şi să admire, dar şi să conteste – de ce nu? – şi, vai, era cât pe-aici să uităm, cu bani. Iar, când este vorba despre teatrul absurdului, este real de aşteptat ca nu orice public să fie receptiv şi, în consecinţă, actorii să fie huliţi dacă se apreciază că spectacolul nu este reuşit.

La Novi Sad, însă, actorii Anca Dinu, Nina Lazarević, Florina Petroi, Otilia Pescariu, Ionel Cugia, Gabriela Nistor şi Monica Drăgan s-au bucurat de aplauze frenetice ceea ce denotă şi receptivitatea publicului dar, înainte de toate confirmă că, spectacolul prezentat a fost unul reuşit. Pe cei iniţiaţi, nici măcar nu îi surprinde acest lucru în special dacă se ştie că, la Festivalul Internaţional de Teatru Studio de la Piteşti (România) Teatrului Românesc din Voivodina a revenit Premiul pentru Dialog Intercultural. Premiul a fost decernat pentru spectacolul cu piesa ,,Relatare despre moartea mea” în regia lui Bogdan-Cristian Drăgan, după romanul lui Gabriel Chifu. Totodată, în toamna anului trecut, la Festivalul de Teatru Clasic de la Vârşeţ, ansamblul Teatrului Românesc din Voivodina a cucerit Premiul special al juriului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s