MONITOR CULTURAL * on-line

Maria Terra: „Mariana Brăescu Silvestri – IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“

Cenaclul „Mihai Eminescu” din New York este recunoscut ca fiind locul în care creaţia compatrioţilor noştri din România şi din diaspora îşi află câmp deschis de afirmare. Unul dintre marile merite ale cenaclului este prezentarea unor creatori de valoare excepţională care şi-au stabilit un loc de cinste în galeria spiritualităţii româneşti şi universale.

O astfel de sărbătoare a intelectului a avut loc în seara zilei de vineri, 12 noiembrie a.c., când cenacliştii s-au bucurat de prezenţa doamnei Mariana Brăescu Silvestri, soţia marelui spirit enciclopedic Artur Silvestri.

În cuvinte emoţionante, pornite din inimă, preotul-profesor universitar Theodor Damian, conducătorul cenaclului, a scos în evidenţă valoarea unică a aceluia care i-a fost prieten, Artur Silvestri, şi, în acelaşi timp, a salutat cu respect şi admiraţie prezenţa doamnei Mariana Brăescu Silvestri la cenaclul newyorkez.

Doctorul Napoleon Săvescu, preşedintele Societăţii Internaţionale „Dacia Revival”, a vorbit despre marele om de cultură Artur Silvestri, pe care l-a cunoscut personal, şi despre impactul puternic pe care acesta l-a avut în susţinerea originii geto-dacice a poporului nostru. Una dintre cugetările omului de cultură evocat se constituie într-un crez al vieţii: „Sunt ortodox pentru că sunt get.”

Au fost prezentate cărţi scrise de Artur Silvestri şi de Doamna inimii sale, Mariana Brăescu Silvestri, care a oferit autografe.

În partea a doua a serii, interesul cenacliştilor a fost dublat de emoţie pură atunci când doamna Mariana Brăescu Silvestri a vorbit despre soţul ei, plecat prea devreme dintre noi, la numai 55 de ani, plecat să se odihnească „în umbra altarului unei mănăstiri”. Au trecut doi ani de la trecerea în lumea drepţilor a Marelui Artur, dar glasul şoptit al soţiei sale şi lacrimile care-i scăldau obrajii vorbeau de la sine despre imensa durere pe care continuă să o simtă cu fiecare fibră a fiinţei sale. Rememorarea anilor fericiţi – 25 la număr – petrecuţi împreună în castelul luminos al căsniciei s-a întrepătruns cu relevarea valorii creaţiei lui Artur Silvestri. În prefaţa la prima carte apărută postum şi intitulată „Frumuseţea lumii cunoscute”, Mariana Brăescu Silvestri creionează, emoţionant şi cu o cunoaştere deplină, portretul aceluia care a avut „o seninătate de înger…, o sensibilitate dureroasă…, o tristeţe luminoasă…, o uimire proaspătă în faţa frumuseţii lumii pe care nici nu bănuia că se pregăteşte să o părăsească.”

Artur Silvestri a fost un titan al culturii române, un om care considera că „aproape în fiecare clipă stă secretul vieţii” şi, de aceea, a folosit în cel mai elevat mod creator clipele pe care Creatorul i le-a dăruit pe acest pământ. Răspândindu-se cu egal talent în mai multe domenii culturale, Artur Silvestri este fondatorul  revistei de studii și cercetări despre literatura străromână „Daco-Romanica”, a fost mentor şi promotor al revistelor „Naţiunea””, „Dacia literară”, „Mileniul III”, a inițiat și susţinut, împreună cu soţia, „Premiile de excelenţă ale Patrimoniului Românesc”, a scris lucrări cu intensitatea focului ce nu se stinge niciodată.

Doamna Mariana Brăescu Silvestri, ea însăşi scriitoare de valoare,  a continuat apariția celei mai vaste rețele românești de reviste pe internet (creată de Artur Silvestri), datorită căreia cultura română pătrunde în casa şi în sufletul tuturor acelora care simt nevoia unei hrane intelectuale.

 

 

 

Înger păzitor al memoriei şi al scrisului soţului ei, Artur Silvestri, doamna Mariana Brăescu Silvestri este o garanţie că valoarea marelui om de cultură nu se uită şi nu se va pierde. Adânc ancorată în credinţa poporului român, dânsa afirmă cu convingere: „Creştini sunt cei care se iubesc fără să se cunoască”.

Noi vă iubim, doamnă Mariana Brăescu Silvestri, şi vă mulţumim pentru onoarea pe care ne-aţi făcut-o participând la lucrările cenaclului „Mihai Eminescu” din New York.

 

Reporter,

prof. MARIANA TERRA

Articol publicat în Romanian Journal- New York

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s