MONITOR CULTURAL * on-line

~Lucreţia Berzintu: Interviu cu scriitorul, dr. Şlomo Leibovici Laiş

Interviu cu scriitorul dr.ŞLOMO LEIBOVICI – LAIŞ, fost Şef în Ministerul de Externe al Israelului, iar din 1980 şi în prezent, Preşedinte – fondator al ACMEOR (Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România) cu sediul la Tel Aviv.

Lucreţia Berzintu: În urma alegerilor din 10 februarie 2009, s-a format noul Guvern israelian, având premier pe Benjamin Netanyahu, liderul partidului de dreapta, Likud. Cum caracterizaţi noul Guvern privind situaţia internă şi internaţională a Israelului? Sunt speranţe ca noul Guvern să realizeze un acord de pace cu arabii?

Şlomo Leibovici – Laiş: Noul Guvern israelian, ca dealtfel oricare din guvernele alese din ţară până acum, are speranţa de a îmbunătăţi situaţia Israelului. Aceasta constă şi în ceea ce priveşte pacea cu arabii. Marea întrebare care a fost, este şi va fi: dacă avem parteneri pentru dialog.

– Cum vedeţi evoluţia evenimentelor, vis-a-vis de cele scrise în presa internaţională, precum că Israelul ar fi pregatit să atace Iranul?

Dacă Israelul va ataca Iranul? Se pune întrebarea, dacă Israelul va fi obligat să atace Iranul. Actualul preşedinte al Iranului, Ahmadinejad, nu conteneşte de a ameninţa Israelul!

– În ziua de 21 aprilie 2009, a fost ziua comemorării victimelor Holocaustului în Israel. În preajma aceleeaşi zile, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, şi-a manifestat ideile rasiste faţă de statul Israel, în cadrul Conferinţei de la Geneva, sub egida ONU, privind combaterea rasismului. Unii n-au participat la Conferinţă, alţii au părăsit sala, iar alţii l-au aplaudat. Conferinţa a fost un eşec? Cum comentaţi Conferinţa ”Durban II”, de la Geneva?

– Comemorarea victimelor Holocaustului în Israel readuce, cu mare durere, ceea ce s-a întâmplat în timpu celui de-al doilea război mondial. Se comemorează în lume, şi mai ales de foruri internaţionale, de Organizaţia Naţiunilor Unite…

Dacă Conferinţa a fost un eşec sau nu, depinde din ce punct de vedere se văd lucrurile. Din punctul de vederea al ţărilor democrate, care n-au participat, sau care au părăsit sala, Conferinţa a fost un eşec. Din punctul de vedere al ţărilor antisemite, al regimurilor antisemite, probabil e considerată un succes, deşi candidaţii la noile alegeri preşidenţiale în Iran, l-au blamat pe Ahmadinejad pentru comportarea lui.

– A fost ceva premeditat privind boicotarea Israelului la această Conferinţă?

– Fără îndoială, da! Israelul, ca dealtfel nicio ţară democrată şi liberală din lume, n-are ce căuta la o asemenea Conferinţă!

– În ziua de 21 aprilie 2009, editorul unei publicaţii pe internet, a postat un sondaj de opinie privind afirmaţia preşedintelui Iranului precum că Israelul este un stat rasist. La întrebarea ”ce părere aveţi despre această opinie?”, până astăzi 22 aprilie s-au primit următoarele rezultate ale voturilor din partea cititorilor:” 22% este perfect justificată; 22% este parţial adevărat; 49% este o afirmaţie complet falsă, şi 7%, nu ştiu.” Ce părere aveţi despre aceste rezultate?

– Privind acest scrutin, sigur că este îngijorător! În timp ce mai trăiesc persoane, şi au suferit greu în perioada Holocaustului, mai întâlnim atâtea procente, care ar fi trebuit, demult să dispară.

– Ce s-ar putea face ca situaţia din Orientul Mijlociu, să devină una normală, ca pe vremea regelui Solomon, care a domnit 40 de ani fără războaie, având relaţii economice cu toate ţările vecine, reciproc avantajoase?

– Fără îndoială că pe vremea regelui Solomon, relaţiile cu toate ţările înconjurătoare, ţările perioadei biblice, au fost reciproc avantajoase. Ca dovadă, toate aceste ţări, nu numai că aveau relaţii bune, dar veneau să se sfătuiască cu Solomon, care era considerat pe vremea aceea, cel mai înţelept om al epocii.

– Criza economică are o influenţă privind rasismul şi intoleranţa?

– Totdeauna, criza economică are o influenţă asupra rasismului şi intoleranţei. Cea mai obişnuită, rămânând antisemitismul.

– Ce aveţi de transmis liderilor din Orientul Mijlociu pentru promovarea păcii? Dar marilor

puteri democrate?

– Liderii din Orientul Mijlociu nu au nevoie ca eu să le transmit nişte poveţe. În ceea ce privesc marile puteri, încercarea Statelor Unite de a duce tratative cu Iranul, după umila mea părere, nu au nicio şansă de reuşită.

– Vă mulţumesc pentru acest interviu!

Date biografice ale scriitorului dr. Şlomo Leibovici Laiş se pot citi la:http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7516

la care se mai adauga următoarele:

– A conferenţiat cu tema ”Surse bibliografice şi arhivistice” în cadrul simpozionului cu privire la 30 de ani de la înfiinţarea Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România care a avut loc la Bucureşti, în luna noiembrie 2007;

– A conferenţiat despre ”Dialectica lui Maimonide” la simpozionul intereuropean intitulat ”The Impact of Maimonides on European Scholarship”, desfăşurat la Cluj – Napoca în zilele de 28 – 30 octombrie 2008.

Interviu realizat de Lucreţia Berzintu, 22 aprilie 2009

Israel

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s