MONITOR CULTURAL * on-line

~Lucreţia Berzintu: „Interviu cu Marta Indig Leopold“

”… vă trimit din Israel: să fie pace la voi, la noi, la vecini, la toată lumea, şi, odată pentru totdeauna, iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi, cum a spus rabinul vestit Ioşua, despre care voi spuneţi Cristos.”

Inspirându-se din ”Cântarea Cântărilor”, obţine medalia ”Argint poleit cu aur” la marele concurs internaţional organizat de Academie Internaţionale De Lutece – Paris.

Deţine titlul de ”Cavaler al Ordinului L.S.S.” al Franţei.

Era anul când, peste tot unde exista suflare românească, se sărbătoreau 150 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu.

Mă aflam pe plaja Mării Mediterane din Tel Aviv, împreună cu o prietenă, relaxându-ne în bătaia razelor de soare şi depănând de-ale noastre. Era cam ora patru după-amiază când se apropie de noi o distinsă doamnă, îmbrăcată în costum de baie şi având câteva lucruri în mână. Ni se adresează în limba engleză:

– Pot să las şi eu, aici, lucrurile mele? Fiindcă vreau sa înot în mare!

– Sigur! I-am răspuns, tot în limba engleză. Ea a plecat în mare să înoate iar noi ne-am continuat vorba. După circa o jumătate de oră, revine doamna respectivă, exclamând în limba română:

– Aaa!, vorbiţi româneşte?

– Da! Suntem românce şi e normal să vorbim româneşte. Ea a început să zâmbească, luminându-i-se faţa de bucurie că vorbim aceeaşi limbă, limba mamei. Intrând în vorbă mai în detaliu, am aflat că distinsa doamnă pictează. Deci, nu e un om de rând, vorba poetului; motiv pentru care i-am solicitat un interviu ad-hoc, întotdeauna având la mine, pentru orice eventualitate, un reportofon. Mai târziu mi-a trimis două lucrări minunate. Una din ele a fost expusă la Louvre(Ierusalimul), despre care vorbeşte în dialogul ce urmează. Vi le prezint ataşate pe amândouă.

Lucreţia BERZINTU: Vă rog, pentru publicul cititor român, mai întâi să vă prezentaţi!

Marta INDIG LEOPOLD: Şalom! Mă cheamă Marta Indig Leopold, m-am născut la Arad şi am plecat din România de foarte tânără, din 1951. Am şi amintiri bune şi am şi amintiri rele, şi, tocmai fiindcă doamna (adică eu) este din Iaşi, aş avea speranţa că ce s-a întâmplat acolo, să nu se mai întâmple (s-a referit la Pogromul evreilor din 1941 – nota mea).

Am întâlnit mulţi români buni. În 1998, la Ambasada Română din Paris (acolo locuiesc, dar, locuiesc şi în Israel) am făcut Omagiu României cu 62 de tablouri, şi, întotdeauna sunt în contact cu ei, invitându-mă la şedinţe culturale. Acum doi ani în urmă am fost şi la Omagiu lui Mihai Eminescu, unde am prezentat bustul lui, portretul lui şi nişte pânze din poeziile lui. Revedere am şi recitat. Mai ţin minte pentru că toată viaţa am adorat pe Eminescu şi mă burcur totdeauna când am prilejul să vorbesc româneşte. Aşa că, vă trimit din Israel: să fie pace la voi, la noi, la vecini, la toată lumea şi, odată pentru totdeauna, iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi, cum a spus rabinul vestit Ioshua, despre care voi spuneţi Cristos. Noi l-am numit Emanuel care înseamnă ”Cu noi este Dumnezeu”, şi aşa doresc ca să fie.

Şalom la voi toţi! Cu drag, Marta.

– Vă mulţumesc, dar staţi vă rog, că mai avem de vorbit. Deoarece îl îndrăgiţi foarte mult pe Eminescu, doresc să ne spuneţi, ce reprezintă pentru Dumneavoastră, marele poet român?

– Pentru mine, precum noi artiştii, separăm omul şi creaţiile lui, aşa că eu mă uit numai la creaţia artistică. Pentru mine, Eminescu reprezintă ceva curat, dragoste eternală, sensibilitate şi tot ce-i frumos în viaţă. Pentru mine este lirica ce m-a condus o viaţă întreagă şi m-a şi îndemnat la pictură. Acum doi ani, chiar am câştigat o cupă, şi a fost şi de la Ambasada Română din Paris. Domnul Enache din Bucureşti mi-a luat atunci un interviu pe care l-a publicat în ”Duminica vedetelor”. Aşa că Eminescu este unic; n-a fost niciodată şi nici n-o să mai fie. Aşa că pentru el am scris o poezie, care a fost afişată la Ambasada României din Paris. Iată:

Pentru idolul meu

Pe care-l iubesc eu,

Mi-ai luminat gândul

Şi sufletul!

Lumina pură din inima ta,

Mi-a marcat viaţa!

Cu aripile tale cele mare

Care nu au hotare

M-ai ridicat din lumea cenuşie

Ca şi Luceafărul din poezie.

Ai fost însoţitorul meu

În tot ce făceam eu.

Iubirea ta arzătoare,

Iubirea mea arzătoare,

Aş dori să afle toate popoarele

Ca să fii tu mereu amintit

Şi în vecii vecilor iubit.

(Pentru Eminescu, scris de Marta).

– Când aţi început să pictaţi? De cine aţi fost influenţată?

– Talentul pentru pictură l-am avut încă din copilărie, numai că viaţa ni mi-a dat ocazia ca să studiez încă de atunci. Mai târziu am studiat în America, în Israel, şi apoi am fost trimisă ca să completez studiile la Paris, unde am studiat la ”Ecole Naţionale Superieure” zece ani şi am şi câştigat de la francezi medalii de bronz, şi de aur, argint precum şi cupa. În fiecare loc am scris că sunt născută la Arad, România.

România este mama mea, prima mea mamă, apoi am mama adoptivă, Israelul. Pe amândouă le iubesc şi de amândouă mă lipsesc, fiindcă stau acolo la Paris. Aşa că originea este română, de religie mozaică; de religie internaţională mai bine-zis, pentru că la noi pictorii, nu există chiar, nici religie, nici culoare. Noi ne uităm altfel, şi păcat că lumea nu se uită precum noi. Ar fi o lume mai bună!

– Unde aţi expus?

– Am expus în Tel Aviv, în America, la Paris, în toate saloanele mari. Ultima dată am expus un mare tablou, Ierusalimul de 130/90 cm, la Louvre. Asta e, cum eu consider, ceva foarte frumos din punct de vedere profesional.

– Adepta cărei picturi sunteţi?

– Impresionistă. Pictez şi clasic, pentru că am studiat şi la Louvre. Am copiat pe marii meşteri: Rembrandt, Guido Reni, Jardin…, cunosc, deci, şi tehnica clasică, însă mie îmi place ompresionismul. M-a impresionat foarte mult Claud Monet, Terner şi Grigorescu, care a studiat tot la Paris. Am fost foarte mândră când s-a realizat retrospectiva lui Constantin Brâncuşi la Paris. Îmi pare rău că românii n-au luat lucrurile lui, şi le-au dat la Paris.

Interviu realizat de LUCREŢIA BERZINTU, Israel.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s